Edvardas Žižys

Edvardas Žižys

Zizys EdvardasEdvardas Žižys. Ekonomistas, VU dėstė buhalterinę apskaitą, mokslų daktaras, docentas.

E.Žižys – ”užkietėjęs” keliautojas. Kamčiatka, Altajus, Kaukazas, Pamyras, Karakumai, Prano Juozapo Žemė – tai toli gražu ne visi pėsčiomis, slidėmis, baidare apkeliauti egzotiški kampeliai. Prie viso to aplankyta daugybė šalių keliaujant dviračiu aplink pasaulį! Mokslų daktaras, aistringas folkloro mėgėjas, kaip pats pripažįsta “iki šiol valkataujantis visą gyvenimą”.

The Great Millennium Peace Ride – Didysis Tūkstantmečio žygis taip vadinosi dviračiais aplink pasaulį žygis, kurio pagrindinės sielos buvo mūsų tautiečiai lietuviai. Vienas iš žygio dalyvių E.Žižys, mynęs pedalus viso žygio metu parašė šią knygą – kelionės dienoraštį „Dviračiu aplink pasaulį“.

Žygis prasidėjo 1998 metais rugpjūčio 1 d. Sietlo mieste (JAV) ir baigėsi 2000 metų sausio 1 dieną Hirosimoje (Japonija). Žygio pabaigos taškas – Hirosimos miestas – buvo pasirinktas neatsitiktinai – taip dalyviai norėjo pabrėžti savo taikos misiją. Dviratininkai keliavo per keturis žemynus (Ameriką, Afriką, Europą ir Aziją), kirto 46 šalis ir numynė net 56 000 kilometrų. Amerikoje žygeiviai važiavo per 13 šalių Edvardas Žižys dalyvavo visame žygyje, išskyrus dalį Centrinės Amerikos, kur buvo paguldytas į ligoninę ir ten jam atliko akių operaciją. Nors vietiniai daktarai siūlė nutraukti kelionę, Edvardas, prisivijęs bendražygius Kolumbijoje, sėkmingai finišavo Hirosimoje. Dviračiais viso buvo nuvažiuota 24239 km.

Comments