Tinkama palapinė – kaip ją išsirinkti?

Tinkama palapinė – kaip ją išsirinkti?

palapinėNors vasara jau įsibėgėjo, neretas stovyklautojas net jos viduryje ima ieškoti naujos palapinės. Viena dažniausių priežasčių – nepasiteisinęs pirmasis pirkinys. Žygio „Misija Lietuva 100“ dalyvis atsakingas už stovyklavietės technikas ir aktyvaus laisvalaikio prekių parduotuvės „Robinzonada“ įkūrėjas Linas Samaška teigia, kad įsigyti palapinę nėra toks paprastas uždavinys, kaip gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio.

Profesionalus keliautojas teigia, kad pirmas uždavinys, kurį turėtų išspręsti žmogus, besiruošiantis įsigyti palapinę – išsiaiškinti, ar susidūrė su pardavėju, ar – konsultantu. „Pirmuoju atveju beveik iš karto Jums bus pasiūlyti keli variantai, kurie varijuos tik pagal kainą. Tuo tarpu konsultantas dar prieš pasiūlydamas palapinę užduos gausybę klausimų apie dažnumą bei sąlygas, kuriomis ketinate palapinę naudoti, ieškote trumpalaikio sprendimo ar tokios palapinės, kurioje dar miegos ir jūsų vaikai ir t.t. Pardavėjui svarbiausia – jo komisiniai, konsultantui – parduotuvės reputacija bei patenkintas, neretai ir antrą sykį sugrįžtantis, klientas,“ – perspėja L. Samaška. Jo teigimu, profesionalus konsultantas jums niekada nesiūlys brangesnės palapinės, kurios ypatingų charakteristikų niekada neišnaudosite poilsiaudami, pavyzdžiui, Lietuviškuose miškuose ar kempinguose.

Gera palapinė turi būti kiek įmanoma nepralaidi drėgmei

Vienas iš pagrindinių parametrų, į kuriuos siūlo atkreipti dėmesį turizmo profesionalas, yra palapinės nepralaidumas drėgmei. „Dažnai žmonės manęs teiraujasi apie palapinės pralaidumą drėgmei. Juokauju, kad kiek skylių pradursite, tiek pralaidus ir bus jūsų laikinas būstas. Tuo tarpu nepralaidumas yra apskaičiuojamas vadinamuoju „vandens stulpu“, tai yra, kiek milimetrų vandens nukris į tam tikrą plotą per parą,“ – privaloma pasidomėti charakteristiką apibūdina L. Samaška. Pagal nepralaidumą drėgmei palapines galima skirstyti pagal šias kategorijas:

Iki 500 mm

Įprastai šios palapinės parduodamos nespecializuotose parduotuvėse. Dažniausiai jos turi vieną sluoksnį. „Neretai muzikiniuose festivaliuose galite pastebėti sušalusius studentus, kurie renginiui, kaip ir egzaminui, pasiruošė paskutinę minutę. Šios palapinės neatlaikys net ir menkiausio lietaus. Nei jų siūlės, nei tentas nėra pagaminti pakankamai kokybiškai, todėl jos tinkamiausios vaikų žaidimams lauke, apsaugai nuo uodų ir kitų vabzdžių, slėpimuisi ar daiktų saugojimui nuo tiesioginių saulės spindulių. Šios pastogės neblogos tol, kol oro sąlygos – idealios. Kitu atveju gali tekti gelbėti daiktus iš baseinu virtusios palapinės,“ – teigia L. Samaška.

500 – 2000 mm

Tai – kiek geresnis už pirmąją kategoriją, tačiau vis dar ekonominis variantas. Jos iš esmės tinkamos naudojimui lietuvišką vasarą – tinkamai pagamintos siūlės turėtų atlaikyti net ir itin lietingą savaitgalį. Svarbiausiai – teisingai pastatyti palapinę.

2000 – 5000 mm

Tokios palapinės vadinamos „šeimyninėmis“ ir yra tinkamos ne itin sudėtingomis oro sąlygomis keliaujantiems žmonėms, tačiau puikiai tarnaus nuo pajūrio iki alpinių pievų, kur kritulių lygis ženkliai lenkia lietuviškąjį. „Būdami atvirose vėjuotose vietovėse turėkite omenyje, kad net ir mažesnį kritulių kiekį vėjas trenkia į palapinę su didžiule jėga, todėl reikia ieškoti didesnį nepralaidumą turinčio gaminio,“ – perspėja patyręs keliautojas.

5000 – 10000 mm

„Šios palapinės yra vadinamosios extreme kategorijos. Jos skirtos naudojimui kraštutinėmis oro sąlygomis: aukštikalnėse ar itin vėjuotose teritorijose, labai saulėtiems ar lietingiems periodams. Jos tarnauja ilgus metus, įprastai yra naudojamos ekstremalų bei patyrusių keliautojų,“ – teigia žygio per pasaulį „Misija Lietuva 100“ dalyvis L. Samaška.

 

Į ką dar atkreipti dėmesį, renkantis palapinę?

Karkasas

Palapinės rėmo strypai – karkasas – dažniausiai yra gaminami iš stiklo audinio. Jis lengvas, pakankamai lankstus bei patvarus, todėl tinkamas daugumai keliautojų. Ekstremalioms sąlygoms neretai pasirenkami ir sunkesni, tačiau patvaresni plieno ar aliuminio liejiniai. „Aš asmeniškai visuomet renkuosi palapinę, kurios karkasas tvirtinamas išorėje. Taip net per liūtį laikinos pastogės vidų galima išlaikyti sausą, nes iš anksto prikabinus vidinį sluoksnį, palapinę telieka pakelti nuo žemės, nebūtina jos vidaus atverti didelei liūčiai,“ – pataria turizmo prekių parduotuvės „Robinzonada“ įkūrėjas.

Tento pratęsimai

Jei palapinė turi sijonus – tento pratęsimą, tuomet esant nepalankioms oro sąlygoms patyręs keliautojas pataria sniegu ar žemėmis apkasti ar kitaip pritvirtinti sijonus. Taip po tentu neprineš nei sniego, nei vandens, o pritvirtinta palapinė netaps bure, kurią gali ne tik suplėšyti, bet net ir nunešti stipresnis vėjas.

Du įėjimai

Paprastai keli įėjimai naudojami dėl lavinų ar kitų ekstremumų galimybės. Ne profesionalams jie gali būti reikalingi nebent dėl patogumo.

Dugno atsparumas

Ekonominio tipo palapinių dugnas paprastai yra daromas iš polipropileno (kiataip – politileno ar  celofano). Audinys gali būti suaustas – tai padidina tvirtumą bei nepralaidumą. Nors polipropileninis audinys yra mažiau pralaidus, tačiau kitas variantas – polisterininis dugnas yra lengvesnis, lengviau džiūstantis ir sunkiau pažeidžiamas. Turėkite omenyje, kad dugno nepralaidumas drėgmei turi būti maždaug dvigubai didesnis nei tento.

Patarimai neprofesionaliems stovyklautojams

palapinėL. Samaška teigia, kad neretai pastebi nedideles klaidas, kurias daro poilsiautojai, nesusidūrę su profesionaliu turizmu. Pateikiame naudingų profesionalo pasiūlymų sąrašą:

  • Gamintojas neretai manipuliuoja klientu, todėl rinkdamiesi palapinę atkreipkite dėmesį ar, pavyzdžiui, skaičius „2000” tikrai reiškia gaminio nepralaidumą. Tam tikrais atvejais jis gali reikšti tik audinio nepralaidumą ar elementariausią modelio numerį.
  • Jei palapinė buvo sudrėkusi po lietaus, grįžę namo ją būtinai išskleiskite ir išdžiovinkite. Nuo likusios drėgmės palapinė gali supūti ar supelyti.
  • Jei nesijaučiate pakankamai patyrę ar nepasitikite pasirinktu pardavėju, prieš pirkdami palapinę atlikite namų darbus – paieškokite atsiliepimų patyrusių keliautojų forumuose ar bloguose.
  • Jei skalbiate palapinę, nenaudokite įprastų skalbimo miltelių. Rinkitės ūkinį muilą ar specializuotus skalbiklius – impregnatus. Taip pat nepatarčiau naudoti skalbimo mašinos – net švelniausiu rėžimu ji gali negrįžtamai pažeisti audinį.
  • Neišsigąskite ant vidinio tento sluoksnio išvydę kondensatą, tai – visiškai natūralu. Svarbiausia palapinę įtempti, nesuglausti vidinio ir išorinio sluoksnių, o esant tinkamoms oro sąlygoms – būtinai vėdinti.

Jei skubate ar užklupo liūtis, galite neįtempti palapinės dugno ar virvių. Svarbiausia – tinkamai įtempta išorinę konstrukcija. Žinoma, atsakingai įvertinkite oro sąlygas bei aplinkybes ir, pavyzdžiui, itin vėjuotu laiku palapinę apsaugokite pilnavertiškai.

Comments