3 diena (2016-08-01)

3 diena (2016-08-01)

10:00 Antroji konferencija Gdansko universitete.  Gdansko universiteto Okeanografijos ir geografijos fakultete, Geografijos instute gausiai susirinkę antrosio ekspedicijos „Baltoscandia 2016“ klausytojai bei pranešėjai iš universiteto sutiko, kad Pasaulio Lietuvos idėja galėtų būti pavyzdžiu daugumai tautų: „Emigracijos bangos palietė ir mūsų tautą. Sutinkame, kad svarbiausia dabar — užsienyje ir tėvynėje gyvenančių tautiečių bendradarbiavimas,“ — teigė prof. hab. Dr. Jan A. Wendt, Gdansko universiteto Okeanografijos ir geografijos fakulteto mokslo ir plėtros prodekanas. Taip pat deramas dėmesys buvo skirtas ir vilniukams. Vilniaus ir Vilnijos mylėtojų draugijos Pomeranijos skyriaus vadovė Božena Kisiel teigė, kad būtina stiprinti Lietuvos ir Lenkijos kultūrinį bendradarbiavimą. „Gdanske ir jo apylinkėse gyvena net 30% išeivių iš Vilniaus ir Vilnijos krašto, kitų buvusios LDK kraštų. Mūsų šaknys ir kultūra labai susijusi, negalime sau leisti to pamiršti,“ — sakė ji.

16:00 Gdansko senamiestis. Sulaukę antrojo komandos automobilio, „Klajūnų klubo“ komanda paskirstė žygio mantą į dvejus automobilius. Patyręs žygeivis Linas Samaška sėdo prie antrojo automobilio, važiuojančio su filmavimo komanda, vairo. „Nors automobiliai yra gerokai perkrauti, tačiau tolygiai paskirstę viršsvorį galime sumažinti riziką. Šiame žygyje norime išsimėginti įmanomai daugiau stovyklavietės technikos, todėl, nors civilizuotiems kraštams ir galėjome sumažinti daiktų skaičių, tačiau „Baltoscandia 2016” — pilnavertė „Misija Lietuva 100“ generalinė repeticija,“ — teigė už asmeninį inventorių bei stovyklavietės techniką atsakingas dalyvis.

23:00 Pirmoji nakvynė gamtoje. Sulaukę pilnai sukomplektuotos komandos, radome progą išmėginti vieni kitus ir nakvynėje gamtoje. „Palapines pasistatėme vos per dešimt minučių, o po 25 min. nuo atvažiavimo jau valgėme karštą vakarienę. Linas atsisveikinimui su Lenkija pagaminto tradicinę šalies sriubą fliaki. Jaučiame, kad komanda pradeda puikiai dirbti kartu,“ — teigė žygio dalyvė Evelina.

 

 

Comments