20 diena (2016-08-18)

20 diena (2016-08-18)

08:00 Andoya Space Center. Iš paties ryto ekspedicijos dalyviai susitiko su Odd Roger Enoksen — du kartus Norvegijos naftos ministru, ilgalaikiu parlamento nariu. Šiuo metu jis vadovauja Andojos kosminei stočiai. „Nors paprastai žmonės tikisi, kad dirbti su raketomis — mano vaikystės svajonė, tačiau iš tiesų tiesiog esu laimingas turėdamas darbą savo gimtojoje vietoje, dirbdamas su sudėtingomis technologijomis. Mūsų kosmoso centras labiausiai orientuojasi į Šiaurės pašvaistės tyrinėjimą — juk ji — tiesiai virš mūsų,“ — pasakojo centro vadovas. Ekspedicijos vadovas G. Babravičius teigė, kad toje pačioje vietoje planuojama įrengti ir lietuvišką kosmodromą.

„Nuostabu matyti, kiek čia investuojama į interaktyvias pramogas, skirtas mokyti bei sudominti žmones. Galima erdvėlaivio muliažu „pakilti“ į kosmosą, ten besimokant atlikti tam tikras užduotis, yra sukurti būdai stebėti žemės paviršių, jo nelygumus, globalinio atšilimo padarinius. Net suaugę ten gali labai smagiai praleisti laiką, o vaikai smagiu būdu kviečiami domėtis mokslu,“ — džiaugėsi ekspedicijos dalyvė Aistė Simėnaitė.

17:00 Lofotenų salos. Ekspedicijos dalyviai pasiekė vieną gražiausių kelionės taškų — Lofotenų salas. Šis archipelagas laikomas vienu gražiausių pasaulyje. „Norėdami įamžinti nuostabią Norvegijos gamtą, tiesiog privalėjome čia atvykti. Rodos, lengva būti operatoriumi, kai kiekvienas vaizdas pro langą — lyg atvirukas. Vis dėlto, nėra taip paprasta vien kamera perteikti nuostabius gamtos kūrinius,“ — pasakojo ekspedicijos režisierius ir operatorius Ignas Veršinskas.

21:30 Algirdo Kaušpėdo gimtadienis. Ekspedicijos dalyvis Algirdas Kaušpėdas pakvietė dalyvius kiek pavėluotai atšvęsti jo gimtadienį. „Mūsų ekspedicijos tikslai — be galo svarbūs. Nuoširdžiai tikiu Pasaulio Lietuvos idėja ir sieksiu ją įgyvendinti. Džiaugiuosi, kad pavyko susėsti prie vieno stalo ir pasidalinti tuo, ką spėjome nuveikti iki dabar,“ — pasakojo kiek kitu maršrutu važiuojančio ekipažo dalyvis. Gimtadienio metu skambėjo A. Kaušpėdo kurta poezija, dalyviai dalinosi mintimis ir įžvalgomis apie projektą, diskutavo apie būsimus darbus.

Comments