2015 m. lapkričio 26 d., Vilnius „Kazio Pakšto „Dausuva“ – Belizas’15” ekspedicija

2015 m. lapkričio 26 d., Vilnius „Kazio Pakšto „Dausuva“ – Belizas’15” ekspedicija

beliz2015 m. lapkričio 3 – 25 d. į Centrinę Ameriką vyko „Kazio Pakšto „Dausuva“ – Belizas‘15“ kultūrinė – geografinė ekspedicija, kurios tikslas buvo priminti Lietuvai genealaus geopolitikos stratego, geografo prof. Kazio Pakšto vardą, o taip pat nunešti žinią pasauliui apie Lietuvą ir jos vardą garsinusius žmones. Prieš metus, minint 120 – ąsias gimimo metines, bendraminčiams kilo mintis savo žygiu priminti prof. K.Pakšto idėjų reikšmę pasauliui ir todėl septyniolika ekspedicijos dalyvių leidosi į beveik trijų savaičių kelionę po Meksiką, Belizą ir Gvatemalą. Ekspedicijos užduotis buvo išsaugoti istorinę atmintį, plėtoti diplomatinius, geopolitinius,tarpkultūrinius ryšius ir ugdyti tautos patriotiškumą. Ekspediciją organizavo Lietuvos žurnalistų sąjungos Kelionių ir pramogų klubas ir Lietuvos geografų draugija.

K.Pakštas(1893 – 1960)  – profesionaliosios geografijos Lietuvoje pradininkas, dėjęs klimatologijos, ežerotyros mokslo pagrindus, plėtojęs istorinę, politinę, ekonominę ir socialinę geografiją. Jis įkūrė Lietuvos geografų draugiją, užmezgė ir palaikė ryšius su Baltijos, kitų šalių mokslininkais, propagavo žinias apie Lietuvą. Vienas svarbiausių K.Pakšto mokslinio pažinimo metodų buvo kelionės. Ne veltui jis pripažintas vienu iš garsiausių nepriklausomybės laikotarpio keliautojų. Jo kolumbiška dvasia audringuose XX a. politinių įvykių sūkuriuose Lietuvai siūlė pačius netikėčiausius sprendimus, numatė tolimiausią perspektyvą, tad natūralu, kad profesorius ne vienu atveju pelnė vedlio, dvasinio vadovo, pranašo vardą. Jo toliaregiškos vizijos dėl Baltoskandijos idėjos, įkūnijo Šiaurės Šalių Taryba, o Vidurinės Europos Federacija –  tapo Europos Sąjunga.   

beliz1Britų Hondūras arba dabartinis Belizas, buvo kaip centrinė, „Kazio Pakšto „Dausuva“ – Belizas‘15“ ekspedicijos ašis, pats A.Pakštas šią šalį pavadino atsargine Lietuva – „Dausuva“. Ekspedicijos dalyviai lankėsi vietose, kur keliavo prof. K.Pakštas:  Meksikoje – Četumalio Majų kultūros centre, tyrinėjo Palenkės,ChichenItza piramidės; Belize –Lamanayir Xunantunich archeologinius kompleksus, menonitų valdasShipyard ir susitiko su jų atstovais, dalyvavo džiunglių žygyje Gaidžio Skiauterės rezervate (CockscombBasinReserve), kuriame įsteigtas pirmasis Jaguarų rezervatas pasaulyje; lankėsiSouthWaterCaye archipelago salose,dalyvavo trijų dienų džiunglių žygyje CavesBranch System urvų labirintuose,  St.Herman’sCave (Šv.Hermano urve), o taip pat Blue Hole nacionaliniame parke, Santa Elena ir San Ignacio vietovėse; Gvatemaloje: tyrinėjoYaxhaNakumNaranjo irTikalio nacionalinių parkųpiramidžių kompleksus. Ekspedicijos metu buvo atliekami geografiniai tyrinėjimai, lyginama prieš 57 metus prof.K.Pakšto aprašyta šių šalių geografinė įvairovė. Pagrindinis ekspedicijos akcentas įvykoBelizo universitete, kur surengta konferencija „Lietuva ir prof. K.Pakštas“, o taip pat susitikimas su generalgubernatoriumi j.E. ponu Colville Young – Belizo valstybė prezidento neturi, nes yra Britų Sandraugos šalis.beliz2

Prof. K.Pakštui priklauso viena garbingiausių vietų Lietuvos idėjų istorijoje. „Be fantazijos, be gyvų koncepcijų nieko žymesnio pasauly nesukurta. Kūrybinė vaizduotė ir fantazija visur buvo reikalinga. Tad verta svajoti ir apie lietuvybės nemarumą net sunkiausiuose ir tragiškiausiuose tautos bandymuose“ – taip sakė Kazys Pakštas, viena ryškiausių nepriklausomos Lietuvos ir išeivijos asmenybių – mokslininkas, pedagogas, švietėjas, publicistas ir visuomenės veikėjas. Prof. K.Pakštas garsėjo įdomiomis idėjomis, originaliais sumanymais, toli siekiančiais projektais, kurių taip stigo tuometinei Lietuvai. Jis vienas iš pirmųjų suformulavo Lietuvos nacionalinius interesus: tai valstybės, tautos indentiteto išsaugojimas, apsauga nuo išorės įsiveržimo, didžiųjų kaimyninių valstybių įtakos, pasirengimas galimai nepriklausomybės netekčiai. Profesoriaus iškelta planingos emigracijos, kolonizacijos arba antrosios tėvynės idėja sukėlė bene daugiausia nesutarimų ir ginčų. 1958 m. birželio 16 d. prof. K.Pakštas su dviem bendraminčiais – aeronautikos inžinieriumi Pranu Baltakiu ir mokytoju Aleksu Krapu leidosi į savo paskutiniąją ekspediciją į Britų Hondūrą (Belizą), ieškant vietos atsarginei Lietuvai.

beliz3Ekspedicijos „Kazio Pakšto „Dausuva“ – Belizas‘15“ dalyviai nunešė žinių į šią Centrinės Amerikos šalį apie Lietuvą, pranešė apie Kazio Pakšto fenomeną, geopolitinį mąstymą ir apie jo viltis čia įkurti lietuvišką „Dausuvą“. Dvejus metus vyko ekspedicijos pasiruošimo darbai, dalyviai rinko informaciją, archyvinę medžiagą, skaitė knygas ir ieškojo žmonių, kurie pažinojo prof.Kazį Pakštą, nes apie jį bus kuriamas dokumentinis filmas. Prisimindami iškilius Lietuvos žmones kartu kuriame jos istoriją.

Spaudos konferencijos metu, spalio 14 d., Vilniaus mažojo teatro meno vadovas maestro Rimas Tuminas, ekspedicijos dalyviams įteikė raštą Belizo generaliniam gubernatoriui, su pasiūlymu „Madagaskaro“ spektaklį, kuriame pasakojama apie Kazį Pakštą, nuvežti parodyti Belizo žiūrovams. Konferencijoje „Klajūnų klubo“ prezidentas Gintautas Babravičius įrašė į ekspedicijos dienoraštį linkėjimus ir užsiminė, kad kitąmet, prasidėsiantis žygis per pasaulį „Misija Lietuva 100“ pirmiausiai keliaus aplink Baltijos jūrą, būtent prof. K.Pakšto Baltoskandijos keliais.

 

„Kazio Pakšto „Dausuva“ – Belizas‘15“ ekspedicijos vadovas – Gerimantas STATINIS

Ekspedicijos dienoraščiai:

Comments
Leave a reply

You must be logged in to post a comment.