Gintaras Paulionis

Gintaras Paulionis

Paulionis GintarasGintaras Paulionis. Diplomuotas inžinierius klaipėdietis G.Paulionis – pirmasis jūrininkas, perplaukęs Baltiją tik irklų varoma valtele. Jis pats pasistatė laivelį ir pavadino jį amerikiečio Alfredo Jenseno vardu. Šis garsus keliautojas, dar 1874 metais sėdęs į irklinę Niufaundlendo žvejų dorę ir genamas šiltosios Golfo srovės, sėkmingai įveikė Atlanto vandenyną.

Keliautojas P.Normantas prisimena pašnekesius su G.Paulioniu apie keliones: „Jis buvo už mane šiek tiek vyresnis, pasiblaškęs po Sibirą. Pasakodavo apie medžioklę taigoje, susitikimus su meškomis, uodų sukapotus, odekolono prisigėrusius geologus, su kuriais iš vieno katilo srėbė košę. Gintaras – pirmasis mano mokytojas ir kelionių kvėpėjas.“

Pirmasis G.Paulionio šuolis per  Baltiją 1993 metų rudenį nepavyko – vėjai ir bangos jo valtelę nubloškė prie Kaliningrado srities krantų. Penkias paras šėlstančioje jūroje praleidęs keliautojas pasakojo, jog didelės įtampos nejautė, jūrligė nekankino. Ties Melnrage bangų blaškomą jo valtį pastebėjo ir parvilko į Klaipėdą vietiniai žvejai. Antrą kartą išplaukęs į jūrą G.Paulionis jau turėjo kompasą, jūrlapius, 30 kilometrų atstumu veikiantį radijo bangų siųstuvą. Prieš kelionę bendravo su profesionaliais jūrininkais, vandenynų buriuotojais, domėjosi jų patirtimi. Išvaikščiojęs Sajanų kalnus, motociklu pervažiavęs Karakumų dykumą buvo pasirengęs įveikti ir Baltiją.

1994 metų birželio 28 dieną klaipėdietis Gintaras Paulionis į Danę nuleido savo paties rankomis pagamintą valtį “Alfred Jensen” ir, pasikliaudamas vien kompasu bei savo jėga, nuirklavo Švedijos link. Gintarui įkandin mojo ir sėkmės linkėjo patys artimiausi žmonės, vildamiesi, kad jūra vienišam keliautojui bus palanki. 45-erių metų Lietuvos vikingu tituluojamas vyras namo grįžo spalio pradžioje. Tačiau jūra pasiėmė pačią brangiausią duoklę – drąsaus keliautojo gyvybę.

Comments