Tadas Šidiškis (g. 1940 m.)

Tadas Šidiškis (g. 1940 m.)

Sidiskis TadasTadas Šidiškis. Gimė 1940 m. spalio 12 d. Buvęs Vilniaus universiteto auklėtinis, 1961 – 1962 m. VU Žygeivių klubo prezidentas, geografas, turintis daug specialybių, šiuo metu darbuojasi Lietuvos kultūros paveldo centre. Kelionės po Lietuvą su šviesios atminties profesoriumi Česlovu Kudaba dar studijų metais paskatino jį, baigusį tris matematikos kursus, perstoti į gamtos fakultetą. Užsidegęs kelionių aistra jis įkūrė Vilniaus universiteto žygeivių klubą, jam daugelį metų vadovavo ir dabar yra pagrindinis žygių įkvėpėjas ir organizatorius. Jis vienintelis iš buvusių klubo veteranų veda jaunimą į gamtą ir perteikia žygeivių tradicijas. Didelė laimė tenka tiems, kurie keliauja su savo didžiuoju mokytoju. Jie iš jo lūpų sužino apie kiekvieną Lietuvos piliakalnį, alkakalnį.
Šidiškis: „Na kaip prasidėjo, gyvenimo būdas. Plius pasirinkta panaši specialybė, kuri teikia galimybes keliauti, supranti, gali pasirinkti specialybę ir sėdėti prie kampo ir nieko nematysi. Aš vien pereitą rudenį suorganizavau 16 žygių. Kiekvieną savaitgalį, žiemą – septynis, per septintą žygį susilaužiau ranką tai teko truputėli pailsėt. Bet dabar viskas gerai, plauksim baidarėm. Tai va įstojau į universitetą, o aš jau mokykloj organizuodavau. Reikia numatyti ir maršrutą ir vietas, o sovietmečiu parinkdavom ir idėją, patriotinę, arba piliakalnius arba partizanų mūšio vietas. Keliavom į Durpės mūšio vietą Latvijoje, ten pastatėm aukurą. Supylėm Dariaus gimtinėje milžinkapį. 700 žmonių dalyvavo. Kai pagalvoji prie Vytauto paminklo. Su fakelais, ir buvo tokių dalykų. Eidavom į pelkės. Pats įdomumas Lietuvoj yra pelkės, išlikusi nepaliesta gamta. Kitur yra paliesta. Teko bendraut su žymiuoju gamtininku akademiku Tadu Ivanausku. Norėjome jo gimtinėje, o gimtinė Baltarusijoje, paminklą, lentą pastatyt, bet neleido.“
Tadas Šidiškis – aistringas baltų kultūros puoselėtojas. Apie baltų ainio dvasią byloja ir išvaizda: ilgi, jau pabalę plaukai, ilga balta barzda, visad linksmos akys ir kalnas energijos. Be kelionių, jis turi ir kitos širdžiai mielos veiklos – dalyvauja apeigų folkloro grupėje ,,Kūlgrinda“.

Comments