2 diena (2016-07-31)

2 diena (2016-07-31)

10:00 „Vilko guolyje“. Atsisveikinę su Punske gyvenančiais lietuviais ir dar sykį pasidžiaugę jų svetingumu, ekspedicijos dalyviai išvyko į „Vilko guolį“ — Trečiojo Reiho vadovybės karinę būstinę, kurioje Antrojo pasaulinio karo metu slėpėsi ir pats Adolfas Hitleris. „Kalbėdami Lietuvai apie pasaulį ir pasauliui apie Lietuvą negalime praleisti skaudžių ir svarbių istorijos faktų. Antrasis pasaulinis karas palietė daugybę lietuvių: mirtys ir trėmimai išdraskė jų šeimas, buvo naikinamas kultūrinis paveldas. Manau, kad svarbu visiems atsiminti, kokia brangi yra taika,“ — kalbėjo ekspedicijos vadovas G. Babravičius.

12:00 Fromborkas ir Elblongas. Fromborke aplankę žymiojo Mikalojaus Koperniko bokštą bei pasigėrėję įspūdinga gotikine katedra ekspedicijos dalyviai keliavo į seniausią Varmijos—Mozūrijos vaivadijos miestą Elblongą. Labiausiai dalyvius stebino įspūdingas kanalas, besidriekiantis apie 80km. Dalį jo sudaro geležinkelio bėgiai, kuriais rieda ir laivai.

16:00 Malborko (Marienburgo) pilis. Atvykome į Malborką — buvusią 1274-1457 m. Kryžiuočių ordino sostinę. Didžiausioje Europoje Viduramžių pilyje 1361 m. buvo kalinamas Lietuvos kunigaikštis Kęstutis, per žygį į Įsruties apylinkes patekęs į nelaisvę. 1410m. tuoj po Žalgirio mūšio šią pilį nesėkmingai mėgino paimti LDK ir Lenkijos kariuomenė. „Lenkijos ir Lietuvos istorijos susipynusios, todėl  čia gausu mums svarbių objektų bei vietų. Manome, kad glaudų ryšį su kaimynais svarbu išlaikyti ir šiais laikais, kuomet vieni kitiems galime būti tikras ramstis,“ — teigė ekspedicijos dalyviai.

21:00 Medicininis pasiruošimas. Kartais automobiliuose žygio dalyviai užmiega netaisyklingai, todėl pradėjo skųstis skaudančiais pečiais, nugaromis bei sprando sritimis. Už mediciną atsakinga Ieva Kieraitė-Aleksandrova vakarą skyrė medicininiams masažams, taip pat automobilinės bei vairavimo pertraukėlių mankštelės tobulinimui.

Comments