15 diena (2016-08-13)

15 diena (2016-08-13)

09:00 Nidaros katedra, vertinama, kaip didingiausia bažnyčia Skandinavijoje. Joje buvo krikštijami ir laidojami karaliai. „Man kiek neįprastas skandinavų asketizmas. Italijoje užėjęs į menkiausią bažnytėlę išvysi įmantrius, prabangius papuošimus. Čia — nors katedra laikoma didingiausia, įspūdinga ji tik iš išorės,“ — stebėjosi operatorius Fiodor Čerednik.
11:00 Miestelis Hell. Rašoma, kad šis miestelis — vienas šalčiausių pasaulyje. Trečdalį metų temperatūra čia nepakyla aukščiau —20 laipsnių pagal Celsijų. „Kadangi miestelis buvo pakeliui, leidome sau šiek tiek pabūti paprastais turistais. Fotografavomės prie „pragaro“ (angl. hell) ženklų bei traukinių stotyje, kur užrašas „Hell. Gods — expedition“ (angl. Pragaras. Dievo ekspedicija) iš tiesų kalba apie prekių priėmimą,“ — sakė ekspedicijos dalyviai.
21:00 Bronnoysund. Atvykę į nakvynės vietą ekspedicijos dalyviai negalėjo sustoti grožėtis Norvegijos gamta. „Kas dieną miegame bei pravažiuojame vis gražesnes vietas. Atrodo, ką dar gali pasiūlyti tokios netolimos šalys? Pasirodo, net ir ne egzotiniuose kraštuose tikrai turime, ką saugoti,“ — teigė ekspedicijos dalyvė Aistė Simėnaitė.

Visą dieną – Svartiseno ledynas. Ekspedicijos filmavimo grupė, kartu su vokiečiu prodiuseriu Michael Mattig—Gerlach filmavo kadrus žemiausiame Europos ledyne. „Paprastai gana sunku suvokti, ką reiškia tas globalinis atšilimas. Čia, kuomet gidė rodo vietas, kur ledynas buvo prieš keletą metų, metus, net porą savaičių, ta savoka pasidaro puikiai suprantama ir artima. Neįtikėtina, kokiu greičiu tirpsta ledynas. Tai — geriausia iliustracija visiems skeptikams ir skaudus priminimas kiekvienam — gamtą privalome saugoti,“ — teigė M. Mattig—Gerlach.

Comments