Algimantas Kepežėnas (g. 1938 m.)

Algimantas Kepežėnas (g. 1938 m.)

Kepezenas AlgimantasAlgimantas Kepežėnas (1938 04 08 Kaunas). Dėstytojas, mokslų daktaras (biomedicinos m., biologija; biol. m. kand. 1984). 1960 baigė LVKKI. VPI doc. (1985). Vienas Lietuvos tautinio atgimimo ąžuolyno sodinimo dr. J. Basanavičiaus tėviškėje sumanytojų (1989). Vienas kalnų slidinėjimo rungties įtraukimo į PLSŽ varžybų programą iniciatorių ir šios idėjos įgyvendintojų. LTOK gen. asamblėjos, Lietuvos olimpinės akademijos narys (nuo 1988). Lietuvos kalnų slidinėjimo federacijos prezidentas (1996-2006), Pasaulio lietuvių kalnų slidinėjimo mėgėjų asociacijos prezidentas (nuo 2006). Apdovanojimai: LTOK Olimpinė žvaigždė (2008), KKSD Sporto garbės komandoro ženklas (2008). Parašė kn.: Sporto biomechanika (2006), Sportininkų širdies adaptacijos fiziniams krūviams vertinimas ritmografijos metodu (1990).

“Atvirai pasakius, slidinėju nuo vaikystės. Pagrindinis slidinėjimas prasidėjo tada, kuomet man nupirko pačiūžas. Su tomis pačiūžomis šokinėdavome nuo kalniukų, nuo savo darbo tramplinukų. Slidžių dar nebūdavo, niekas neturėjo, kadangi buvo pokaris. Pamenu, Panemunėje niekas kelių nebarstė, sniegas privažinėtas kaip ledas. Pasidarėme tokius kablius, užsikabinome už mašinos ir važinėdavome, kol negriūdavome ant nosies. Paskui prasidėjo tikrasis slidinėjimas. Slides aš darydavausi pats – paimi puodą verdančio vandens, lentą, truputėlį ją išdroži, užsmailini galą, įkaitini,  užlenki ir būna galas užlenktas. Vėliau diržą prikali – ir viskas.”

Studijų Kūno kultūros institute (dabar – Lietuvos sporto universitetas) metais A. Kepežėnas dalyvaudavo kalnų slidinėjimo stovyklose ir varžybose. “Lygumų slidinėjimo nesportavau, kadangi man patiko kalnų. Man patiko šliuožti nuo kalniuko.  Greitai išvažiavau į Karpatus, vėliau slidinėjau Kaukaze. Taip pat laipiojau. Nuo 1962 m. įveikiau apie 25 viršūnes. Bet viskam savo laikas. Vasaros metu laipiojau į kalnus, o pusę žiemos leisdavau slidinėdamas Karpatuose. Nuolat slidinėdavome. Į kalnų slidinėjimą atėjo nemažai studentų , daug ką atsiviliojome. Ir mes varžėmės Kaunas – Vilnius.  Vėliau pradėjau dirbti treneriu, susiburdavau studentus“.

Ne vienerius metus Lietuvos kalnų slidinėjimo federacijai vadovavęs A.Kepežėnas dabar yra Pasaulio lietuvių kalnų slidinėjimo mėgėjų asociacijos prezidentas. Kartu su Alvydu Platūkiu jie – vieninteliai lietuviai, slidinėję visuose šešiuose žemynuose. Ypač įsimintina kelionė buvo 2011 m., kai būrys iš Lietuvos ir kitų žemynų atvykusių kalnų slidinėjimo mėgėjų surengė varžybas Antarktidoje.

Comments