Trakuose įteikta IX Mato Šalčiaus premija Venantui Butkui už knygą „Burėse – Baltijos vėjas: buriuotojo užrašai“

Trakuose įteikta IX Mato Šalčiaus premija Venantui Butkui už knygą „Burėse – Baltijos vėjas: buriuotojo užrašai“

SONY DSC

Praėjusių metų rugsėjį Čiudiškiuose, Prienų rajone, buvo paminėtos garsaus tarpukario lietuvių keliautojo, žurnalisto ir visuomenės veikėjo Mato Šalčiaus 125 – osios gimimo metinės. Susirinkęs nemažas būrys moksleivių, žurnalistų, šaulių ir keliautojo artimųjų pagerbė didį idealistą dainomis, eilėmis ir jo paties mintimis, kurios išlieka aktualios ir šiandien. M.Šalčius padarė įtaką visai to meto lietuvių žurnalistikai, pradėjęs į įvykius pasaulyje žvelgti kiek giliau ir iš arčiau. Unikaliu laikytinas todėl, kad savo itin aktyviu gyvenimo būdu ir plunksna gebėjo pasiekti ne tik artimas Europos šalis, bet ir Aziją, Ameriką. Prof. Česlovas Kudaba apie Matą Šalčių yra pasakęs: „Tai fenomenas mūsų kultūros istorijoje, kuriuo reikia didžiuotis“. Renginyje dalyvavęs „Klajūnų klubo“ prezidentas Gintautas Babravičius sakė: „M.Šalčius buvo Lietuvos Magelanas ir Kolumbas paėmus kartu, kuris atvėrė lietuviams langą į pasaulį“.

 

IX Mato Šalčiaus vardo premija buvo įteikta 2016-05-25 žurnalistų buriuotojų klubo „Marinus“ įkūrėjui, burių paviliotam jūros heraldui – Venantui Butkui. Knyga ,,Burėse – Baltijos vėjas: buriuotojo užrašai” – didžiulis įvykis ne tik Venanto, bet ir Lietuvos jūreivystės istorijoje. V.Butkus yra buriavimo metraštininkas, balandžio 1 d. atšventęs solidų 80 metų jubiliejų. Ta proga Lietuvos buriuotojų sąjungos taryba Venantą Butkų apdovanojo Lietuvos nusipelniusio buriuotojo garbės ženklu. Pasak Lietuvos marinistikos žurnalistų klubo ,,Marinus” nario ir V. Butkaus knygos redaktoriaus Gedimino Pilaičio, tai jo gyvenimo knyga, parašyta reportažiniu stiliumi. Renginys vyko Trakuose, senoviniame prekybiniame „Vytinė“ laive, kurioje šafaras Vladas Kasperavičius svečius supažindino su upių laivybos istorija.

 

SONY DSC
Vytinė

Vytinės pavadinimą randame mūsų senuosiuose raštuose – Martyno Mažvydo, Mikalojaus Daukšos, Konstantino Sirvydo ir kitų autorių tekstuose. Kalbininkai, tyrę žodį vytinė, beveik visi jį laiko lietuvių kilmės ir sieja su žodžiu vytìs – karklo ar šiaip kokio medžio lanksti šaka, vytelė. Manytina, kad pirmykštė vytinė buvo pinama iš vytelių, paskui tai, kas nupinta, aptepama derva. Taip pagamintas plokščiadugnis laivas būdavo lengvas ir patvarus, įveikdavo upių rėvas. Trakuose pastatytos vytinės laivavedys vadinamas nebe lietuvišku terminu vytininkas, bet svetimu žodžiu šafaras. Tai irgi rodo čia esant vėlesnį, perdirbtą, vytinės laivo variantą, o ne pirmykštę per rėvas plaukiojusią vytinę.

Knygos autorius žurnalistas ir buriuotojas Venantas Butkus pateikia išsamią informaciją apie nežinomus arba pamirštus Lietuvos pramoginio ir sportinio buriavimo pradininkus, dalijasi prisiminimais, kaip jau mūsų laikais vystėsi buriavimas. Knygoje surinkti istoriniai faktai apie Klaipėdos buriavimą, uostamiesčio buriuotojų žingsnius link pirmosios kelionės jachta „Lietuva“ aplink pasaulį. Dalis knygos skirta Žurnalistų ir buriuotojų klubo ,,Marinus” narių kelionėms kreiserine jachta ,,Audra”.

Už knygą ,,Burėse – Baltijos vėjas: buriuotojo užrašai”,  o taip pat pasaulio pažinimo skatinimą bei išsamų indėlį į Lietuvos buriavimo vystymą, buriuotojų tradicijų ir vertybių puoselėjimą, ilgametį pasišventimą buriavimui, Lietuvos jūreivystės istorijos pateikimą, lietuvių buriuotojų žingsnius link pirmosios kelionės jachta „Lietuva“ aplink pasaulį ir buriavimo metraštininko vaidmenį Venantui Butkui skirta ir įteikta IX Mato Šalčiaus vardo premija.

SONY DSC

Renginyje skambėjo Trakų meno mokyklos varinių pučiamųjų kvarteto muzika (mokytojas A.Mišeikis), sveikinimo kalbas tarė LŽS pirmininkas Dainius Radzevičius, premijos mecenatas Justas Vincas Paleckis, praėjusių metų premijos laureatas Edmundas Ganusauskas, šių metų konkurso nugalėtojas, knygos ,,Burėse – Baltijos vėjas: buriuotojo užrašai” autorius Venantas Butkus ir komisijos garbės narys Gintautas Babravičius. Jis teigė, kad versdamas knygos puslapius negalėjo atsidžiaugti, kad joje apie Lietuvą vėl kalbama kaip apie jūrinę valstybę. ,,Autorius – klaipėdietis, kitaip ir nebuvo galima tikėtis. Džiugu, kad dar prof. K. Pakšto iškelta Baltijos jūros šalių vienybė vienais ar kitais keliais aktuali ir dabar. Jau 1999 m. itin sudėtinga ekspedicija kanoja per Baltiją ,,Baltoscandia” mėginome atkreipti dėmesį į šią idėją, šiemet vėl keliausime šiuo vardu, tiesa, jau visureigiais, kaip žygio per pasaulį ,,Misija Lietuva 100″ pirmąją ekspediciją. Noriu pasidžiaugti, kad buriavimas ir jūrininkystė, toks artimas lietuvio ryšys su jūra atsispindi ir IX Mato Šalčiaus premijos laureato knygoje,” – teigė G. Babravičius.

Mato Šalčiaus vardo konkurso komisijos pirmininkas Gerimantas Statinis.

Nuotr. Linas Senkus 

 

Mato Šalčiaus premijų laureatai: 

1990 m. – Ričardas Sartatavičius ir Gediminas Pilaitis už videofilmą „Trispalvė Atlante“

2009 m. – Gerimantas Statinis, už knygą „Pasiklydęs Amazonijoje. Mato Šalčiaus klajonių beieškant”.

2010 m. – Dainius Kinderis, už knygą „Atgal į Afriką”.

2011 m. – Justinas Lingys, už dokumentinių filmų ciklą „Kalnai – mano gyvenimą”.

2012 m. – Jonas Nekrašius, už knyga „Olegas Truchanas – Lietuvos ir Australijos legenda”.

2013 m – Kristina Stalnionytė, už portalą Visikeliai.lt

2014 m. – Arnoldas Čaikovskis (po mirties) už knygą ,,Buriuotojų svajonių paukštė”.

2015 m. – Edmundas Ganusauskas už knygą „Vanduo – tai gyvybė. Vidmanto Urbono žygis pasaulio ežerais”.

 

 

Comments