Savarankiško poilsinių kelionių planavimo ABC

Savarankiško poilsinių kelionių planavimo ABC

130119 signataraiŠiuo metu vis labiau populiarėja savarankiškas keliavimo būdas – turistai nebenori būti priklausomi nuo turizmo agentūrų, siekia patys planuoti savo laiką kelionių metu bei išsirinkti, kokius objektus nori išvysti. Natūralu, kad nemažai daliai keliautojų kyla klausimai nuo ko pradėti bei kaip pačiam viską suplanuoti. Šiame straipsnyje padėsiu pažinti savarankiško keliavimo ypatumus ir pateiksiu naudingų nuorodų.

Kaip įsigyti lėktuvo bilietus?

Visų pirma, nusprendus savo kelionės tikslą, reikia įsigyti lėktuvo bilietus. Norėdami sutaupyti, kelionę turėtumėte pradėti planuoti iš anksto, tad skrydžių į Europos šalis reikėtų pradėti ieškoti vėliausiai prieš du mėnesius, o skrydžių į šalis už Europos ribų – prieš šešis mėnesius iki planuojamos kelionės datos. Paties skrydžio užsakymas yra gana paprastas: visų pirma, aplankykite aviakompanijų internetinius puslapius ir pažiūrėkite, kuri iš aviakompanijų skrenda jūsų numatyta kryptimi. Norint tai išsiaiškinti greičiau, galima surasti lietuviškų aviabilietų rezervacinių sistemų (greitai.lt, skrendu.lt ir kt.) ar angliškų, tačiau daug patogesnių sistemų kaip http://www.skyscanner.net/, kur galima pasirinkti, kad iš karto rodytų visas pasirinkto mėnesio keliavimo datas ir kainas. Per jas pasirinkus skrydžio išvykimo bei atvykimo vietas ir datą, galime pamatyti, kokios aviakompanijos vykdo skrydžius. Netaupant galima skrydžius užsisakyti ir per šias sistemas, tačiau norėdami sutaupyti keletą eurų, geriau sugrįžkite į aviakompanijos puslapį ir skrydžio bilietą įsigykite tiesioginiu būdu.

Jau įvedus išvykimo bei atvykimo miestus ir pasirinkus datą, mums parodomos skrydžių kainos. Jei jos netenkina, reikia paieškoti skrydžių kitomis dienomis, kadangi vos kelių dienų skirtumas gali lemti net keliomis dešimtimis eurų pigesnį skrydį, tad prie datos reikia prisiderinti keliautojui. Jei jau radote skrydį tinkama kaina, pažymėkite ją ir paspauskite tęsti, tuomet aviakompanijos jums siūlys įvairių paslaugų, tokių kaip papildomo bagažo įsigijimas, vietos lėktuve rezervavimas, automobilio nuoma, viešbučio rezervacija, pirmenybinio įlaipinimo paslaugą, draudimą ir dar daug kitų. Pasirinkus paslaugas ar jas praleidus, suvedame keleivių duomenis, mokėjimo kortelės duomenis, gauname patvirtinimą el. paštu jog rezervaciją pavyko ir tada, jei lėktuve yra priskirta sėdėjimo vieta – prieš mėnesį, o jei nėra – prieš savaitę iki skrydžio galite užsiregistruoti į savo skrydį internetu ir gauti elektroninius bilietus. Jei pamiršite užsiregistruoti iš anksto, dažniausiai tam yra suteikiama galimybė ir prieš pat skrydį oro uoste, tačiau tai kainuoja papildomai.

BP05www VŠf (162)Kaip užsisakyti viešbutį?

Kai įsigijote skrydį, galite pradėti viešbučio paieškas. Priešingai, nei ieškant aviabilietų, galite internete surasti svetainių, rezervacinių sistemų iš kurių užsisakyti viešbučio kambarį nebus brangiau nei užsisakant tiesiogiai, tačiau bus daug patogiau ir greičiau. Populiariausios viešbučių rezervacinės sistemos, tokios kaip booking.com ar hotelscombined.lt , veikia panašiai. Paieškoje turite įrašyti kelionės kryptį, miestą ar viešbučio pavadinimą, įvesti datą ir parinkti keleivių skaičių, kai atsiranda paieškos rezultatai, galite pasirinkti, pagal kokius kriterijus norite, kad juos parodytų.

Užsisakant nakvynės vietą svarbiausia yra atkreipti dėmesį į tris dalykus: lokaciją, rezervacijos sąlygas ir maitinimo tipą. Viešbučio lokacija reiškia labai daug kelionės metu, tad svarbu pažiūrėti žemėlapyje ar viešbutis yra toli nuo centro, lankomų objektų, paplūdimio. Rezervacijos sąlygos gali būti įvairios: nemokamas atšaukimas iki pat nakvynės datos, nemokamas atšaukimas likus kelioms dienoms ar savaitėms iki nakvynės datos ir nemokamo atšaukimo gali nebūti iš viso, tai yra svarbu, jei dar tiksliai nesate apsisprendę dėl nakvynės vietos. Taip pat sąlygose būna nurodytas ir maitinimo tipas, parašyta ar jis mokamas ar ne. Dažniausiai pasitaikantys maitinimo tipai: RO (room only) – be maitinimo, BB (bed and breakfast) – įskaičiuoti pusryčiai, kava ar arbata pusryčių metu, HB (half board) – pusryčiai ir vakarienė, nemokami karštieji ar gaivieji gėrimai, FB (full board) – pusryčiai, pietūs ir vakarienė, per pietus ir vakarienę visi gėrimai už papildomą mokestį. AI (All inclusive) – viskas įskaičiuota: pusryčiai, pietūs ir vakarienė, alkoholiniai ir gaivieji vietinės gamybos gėrimai. Kuriuose viešbučio baruose galima užsisakyti alkoholinių gėrimų – tai priklauso nuo viešbučio. Kai kuriuose viešbučiuose kava, ledai, šviežiai spaustos sultys gali kainuoti papildomai.

Prieš atvykstant į viešbutį svarbu pasidomėti, kada vyksta įregistravimas ir jei atvykstate vėliau, viešbučiui apie tai pranešti. Atvykus reikia turėti atspausdintą rezervacijos patvirtinimą.

Verta pagalvoti ir apie kitokias nakvynės galimybes, tokias kaip hosteliai, svečių namai ar moteliai. Vis populiarėjanti yra ir couchsurfing.com programa – ji suteikia galimybę gauti nakvynę tik už bendravimą su jus priėmusiu asmeniu, tačiau yra nemaža rizika, kad likus vos kelioms dienoms iki kelionės, couchsurfing narys atsisakys jus priimti ir tada liksite be nakvynės. Įdomią patirtį su šia programa turiu ir pati – kartą planuojant kelionę viena moteris, pas kurią BP05www VŠf (151)turėjome atvykti, pranešė, jog guli ligoninėje, likus 10valandų iki skrydžio. Streso buvo tikrai daug ir nors atsirado dar ne vienas narys sutikęs priimti likus labai nedaug laiko iki kelionės pradžios, pamoką gavau – norint minimalizuoti riziką likti be nakvynės, šalia couchsurfing‘o reikia turėti atsarginį variantą, ypač jei nakvynės ieškote mažuose miesteliuose, kur couchsurfing narių yra labai nedaug. Šiuo atveju gal būtų pravartu šalia susirasti ir viešbutį su nemokamu nakvynės atšaukimu iki pat nakvynės datos.

Ieškantiems tarpinio varianto tarp Couchsurfing ir nepigiai atsieinančių viešbučių, noriu pasiūlyti airbnb.com, kuris padeda ir su vietiniais susipažinti, ir geros kokybės kambarį ar net visą namą išsinuomoti už geras kainas. Saugiau ir su mažesne rizika nei couchsurfing.com, tačiau pigiau nei įprastas viešbutis.

Paprastesnis savarankiškos kelionės planavimas

Jei neturite daug laiko, internete galite rasti įvairių puslapių su skrydžių, viešbučių pasiūlymais, kuriuos įsigijus teks susiplanuoti tik kelionės maršrutą. Lietuviams žinomiausia tokia internetinė vis besiplečianti ir jau pradėjusi siūlyti visą kelionės paketą svetainė yra makalius.lt. Vis dėlto vis dar galima rasti daugybę pasiūlymų savarankiškiems keliautojams. Šiame puslapyje galima dažnai rasti kelionių per Varšuvą, kurių populiariausias platintojas yra kelionių organizatorius – ,,Itaka”. Skristi iš Varšuvos yra pigiau jei renkatės tolesnę ar mažiau populiarią kryptį. Daugiau jų pasiūlymų galite rasti internetinėje svetainėje kelionespervarsuva.lt . Dar viena patogi pigių kelionių pasiūlymų svetainė, užsiimanti panašia veikla, tik apimanti kone visą pasaulį, yra travelfree.info. Ši svetainė skiriasi tuo, kad siūlo pasiūlymus iš įvairių pasirinktų šalių, o ne vien iš Varšuvos ar Lietuvos, tačiau, skirtingai, nei dauguma angliškų portalų, turi atskirą skiltį „Baltics“, kurioje galite rasti specialius pasiūlymus būtent iš Baltijos valstybių.

BP05www VŠf (107)Maršruto planavimas

Kai jau turite lėktuvo bilietus bei viešbučio rezervaciją, reikia pasirūpinti kelionės maršruto planavimu. Fotoreportažai, kelionių blogai, įvairūs keliautojų pasakojimai ir įvairių svetainių surašyti lankomi objektai – visą tai galima nesunkiai rasti internete. Nagrinėjant šią informaciją internete reikėtų atskirai susirašyti visus dominančius objektus ir tada jau ieškoti informacijos atskirai apie juos, sužinoti įvairių muziejų ar panašių įstaigų darbo laikus, susižymėti lankomų objektų vietas žemėlapyje, pasidomėti kainomis. Neretai skirtingose šalyse viena ar kita savaitės diena yra skirta nemokamam muziejų lankymui (kartais tik studentams), tačiau tuomet į juos gali reikėti užsiregistruoti iš anksto, todėl siūlau šiomis akcijomis pasidomėti dar neiškeliavus iš Lietuvos.

Planuojant kelionę labai svarbu yra pasidomėti šalies, į kurią vykstate, kultūra, papročiais, nacionaline virtuve, kad keliaujant nebūtų nesusipratimų, galėtumėte gerbti ir neįžeisti svetimos kultūros. Kartais elementariausias papročių nežinojimas gali jus įvelti į dideles problemas, kurios mažiau turistų lankomose vietose kartais baigiasi net kalėjimuose.

Savarankiškas kelionės planavimas nėra toks ilgas ir sunkus procesas, koks gali pasirodyti iš pradžių. Jis suteikia nemažai malonumo, kelionės laukimas tampa ne toks nuobodus, o labai įdomus ir žavus. Savarankiškas keliavimas suteikia nemažai naujų įgūdžių, tokioje kelionėje galima nemažai naujo sužinoti apie save ir savo kelionių partnerį. Nepabijokite leistis nuotykių kupinos kelionės link.

Kitos naudingos nuorodos:

http://keliaukime.lt/ – kelionių patarimai, savarankiškų kelionių pasiūlymai.

https://www.tripadvisor.com/ – skrydžių bilietai, viešbučių rezervacija, restoranai, keliautojų atsiliepimai.

http://www.budgettravel.com/ – kelionių įdėjos.

http://www.mytrips.lt/ – kelionių pasakojimai, diskusijos.

http://buvauten.lt/ – kelionių maršrutai, pasiūlymai, pasakojimai.

http://www.4travel.lt/ – patarimai, lankytinos vietos.

https://www.goway.com/ – įvairūs patarimai, maršrutai, idėjos.

 

,,Misija Lietuva 100″ savanorė Evelina Razmutė.

 

Comments