IV dalis

IV dalis

 

Ščecinas – miestas, po II pasaulinio karo tapęs Lenkijos ir Vokietijos pasieniu – mūsų nakvynės vieta.

DSC_0177Liubekas – buvęs turtingiausias, galingiausias Hanzos sąjungos narys, ilgalaikis prekybos lyderis Baltijos kraštuose viduramžiais, ne veltui šiandien įtrauktas į UNESCO pasaulio kultūros paveldo sąrašą. Mūsų čia laukia dar viena konferencija, susitikimas su miesto bendruomenės nariais, žurnalistais, Geografijos draugijos nariais. Trečia konferencija mums suteikė daugiau ramaus pasitikėjimo savimi. Pasidairę po Liubeką, išgėrėme kavos, išragavome keletą rūšių šios marcipanų sostinės pyragėlių ir patraukėme į konferenciją.

Mus pasitikę vokiečiai tiesiog spinduliavo šimtamete Liubeko biurgerių dvasia – vokiškai orūs ir kartu dėmesingi, atvėrę savo prabangų kultūrine, emocine prasme svetingumą. Mūsų sutikimui buvo paruošta vėlyvojo baroko kamerinė salė, akivaizdžiai demonstruojanti miesto piliečių savivoką dosniai aukoti bendriems miesto reikalams. Senoji  Hanzos pirklių prabanga ir subtilus jos parodymas miesto svečiams – Liubeko senbuvių bruožas, nenudilęs per šimtmečius šio miesto istorijos puslapių.

Nenudilęs ir liubekiečių domėjimasis kelionėmis, jautrumas Baltijos jūros ir jos pakrančių reikalais. Hanzos narių įpėdiniai uždavė daug klausimų apie Baltoskandijos idėją, domėjosi, kiek mes rūpinsimės Baltijos regiono ekologiniais klausimais, siūlė pamąstyti apie naujas tautinio, kultūrinio identiteto sampratas – būti lietuviu, kuriam lietuvybė – tai viso pasaulio patirtys, įgytos tiek emigracijoje, tiek kelionėse.

DSC_0269Po konferencijos buvome pakviesti į ekskursiją. Ekskursijos vadovas Alfredas, Geografijos draugijos pirmininkas, pristatė miesto architektūrines įžymybes, papasakojo apie Liubeko miesto tradicijas, miestiečių pastangas išsaugoti savo miestą – pasaulinės svarbos kultūros paminklą. Ir jiems tai puikiai pavyksta – Liubekas yra vienas tarp turistų populiariausių Vokietijos miestų.

Mūsų nakvynės vieta – Travemiundės kempingas. Tai pirmoji naktis, kai visi ekspedicijos „Baltoskandia 2016“ dalyviai – kartu. Anksčiau atvykę jau buvo paruošę maistą. Vakaronės metu keliautojai prisistatė vienas kitam, papasakojo apie pomėgius, apibūdino savo funkcijas ekspedicijos metu.

Nors vakaras buvo žvaigždėtas, naktį prapliupo lietus.

Jūratė Litvinaitė

Comments