Dalius Pranculis

Dalius Pranculis

Pranculis DaliusDalius Pranculis. Mokėsi Radviliškio raj. Sidabravo vid. mokykloje. 1996 m baigė Vilniaus pedagoginį universitetą, geografiją, dirba Vilniaus M.Biržiškos gimnazijoje geografijos mokytoju metodininku. Pranculis – „Prancas“, tai žmogus, kuriam kelionės – viso gyvenimo esmė ir prasmė. Geografijos mokytojas, trijų vaikų tėvas ne tik suspėja pasirūpinti šeima, prisidėti prie jaunųjų turistų veiklos, bet ir pats aktyviai organizuoja įvairiausias keliones – nuo baidarių, slidžių, pėsčiųjų žygių iki sudėtingesnių žygių po kalnus. Jis savo gyvenimą mėgsta apibūdinti keliais veiksmažodžiais: „Skubu, lekiu, griūnu, atsikeliu ir vėl lekiu.“ Kaip ir dera geografijos mokytojui, naują kelionių organizatoriaus darbą išbandęs su mokiniais, pamažu ėmė keliauti vis įvairesniais maršrutais, šalia moksleivių grupių atsirado ir suaugusiųjų, pėsčiųjų žygius paįvairindavo išvykos vandens ar dviračių trasomis, o prieš penkerius metus buvo atrasti ir kalnai. Kol kas daugiausiai suaugusiųjų – maždaug devynios dešimtys kartu su juo traukė į naktinį žygį po Aukštadvario regioninį parką, o iš tolimesnių kelionių pamini Krymą, į kurį vyko visas traukinio vagonas – 54 keliautojai.
„Nors tarp mūsų nestinga mėgstančiųjų ir žiemą palapinėse miegoti, ir į rimtus kalnų žygius išeiti, mes nesame sportininkai, tik keliautojai, kuriems patinka kažką nauja pamatyti ir patirti – plaukti, eiti, draugauti, padėti, kartu gaminti, pasikankinti, pašalti, sušlapti“, – vardija per gerą dešimtmetį draugai per draugus principu maždaug šešių šimtų suaugusių keliautojų grupę subūręs D.Pranculis. Tiesa, dalis žygeivių pasyvūs – atgimsta kartą per metus ar dvejus, bet nemažai esama ir tokių, kurie keliauja bent kartą per mėnesį.

„Išėjimas į gamtą, nauji potyriai – tai yra tai, ko šiuo metu reikia daug dirbančiam žmogui. Žmonės nori vis kitokių, ekstremalesnių pramogų – jiems nebeužtenka susikurti laužą, jiems reikia kažko kito: per upę persikelti, į medį įlipti, virvių, turizmo technikos“, – pasakoja keliautojų klubo „Kertam kampą“ vadovas Dalius Pranculis.

Comments