Paskelbti aktyviausi Lietuvos keliautojai, konkurso „Kolumbas LT‘16“ nugalėtojai

Paskelbti aktyviausi Lietuvos keliautojai, konkurso „Kolumbas LT‘16“ nugalėtojai

Kolumbas LT konkurso laureatai ir komisijaPenktadienį Vilniuje, Nacionaliniame muziejuje Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmuose, Lankytojų vestibiulio auditorijoje paskelbti ir apdovanoti aktyviausi metų keliautojai, trečiojo konkurso „Kolumbas LT‘16” nugalėtojai. Geriausiais keliautojais buvo renkami penkiose nominacijų kategorijose: kelionės užsienyje istorijos, kelionės po Lietuvą istorijos, kelionės fotografijos, kelionės vaizdo filmuko ir metų keliautojo „Lietuvos Kolumbas“.

Komisija konkurse pasigedo vertų dėmesio darbų apie Lietuvą, todėl šiemet ši nominacija neskirta niekam, prizas atiteko dviems „Kelionės užsienyje istorija“ nominacijos dalyviams. Už kelionės pasakojimą į Kostą Riką Dainora Tverijonė buvo pripažinta „Kelionės užsienyje istorija I“ laureate. Šią nominaciją paskelbė konkurso „Kolumbas LT‘16” komisijos pirmininkas Algimantas Čekuolis.

Klajūnų“ klubo prezidentas Gintautas Babravičius, pasveikinęs visus renginio dalyvius, prisiminė savo klajones „Gudija‘2004“ ekspedicijos metu Černobylio atominės elektrinės katastrofos rajone, kur aplankė lietuvišką kaimą Mahiliovo srityje, Malkavoje. Neatsitiktinai jis paskelbė antrąją nominaciją „Kelionės užsienyje istorija“, kurios nugalėtoju tapo Daumantas Liekis už keliones reportažus iš Černobylio. Nepralenkiamas „Kelionės fotografija“ nominacijoje buvo „Sniegynų tigro“ titulą neseniai pelnęs alpinistas Saulius Damulevičius už nuotraukų ciklą iš Pergalės viršūnės Tian Šanio kalnuose. Šią nominaciją paskelbė Sauliaus kalnų mokytojas Lietuvos keliautojų sąjungos prezidentas Algimantas Jucevičius.

Keliautojas ir operatorius Vytas Jankevičius už nuotaikingą filmuką iš Namibijos paskelbė nominacijos „Vaizdo filmukas iš kelionės“ nugalėtoją Egidijų Merkevičių. Svarbiausia nominacija „Metų keliautojas “Lietuvos Kolumbas“, už žaismingai aprašytus autostopo 8 mėnesių kelionės įspūdžius pelnė Martynas Vingrys. Kadangi laureatas dar buvo pakeliui į namus, sveikinimo laišką perskaitė ir prizą atsiėmė jo brolis Donatas. Laureato diplomą įteikė praėjusių metų šio konkurso „Metų keliautojo“ titulą pelnęs Vytautas Bukauskas. Pagrindiniams nugalėtojams kiekvienoje nominacijoje atiteko 500 eurų vertės kuponai apsipirkti aktyvaus laisvalaikio aprangos „Hiatus Columbia“ parduotuvėje, juos laureatams įteikė parduotuvės vadovė Julija Surgėlienė.

Per tris metus Nacionaliniame geriausių keliautojų konkurse „Kolumbas LT“ dalyvavo: 104 dalyviai, atsiuntę net 205 darbus. Konkurse dalyvauja ir būrys jau pastovių dalyvių, kurie galbūt pirmus kartus nieko nelaimėjo, tačiau nenuleido rankų, juk svarbiausia – dalyvauti. Šiemet ne veltui konkurso organizatoriai skelbė, jog „Kolumbas LT“ tai aktyviausių Lietuvos keliautojų konkursas, o diplomuose, šalia žiūrono ir kompaso, atsirado ir plunksna. Rusų keliautojas Nikolajus Prževalskis sakė: „Keliautojas neturi atminties“ primindamas mums apie poreikį keliaujant rašyti dienoraštį, o taip pat jis filosofiškai aiškino: „Kad kelionės prarastų pusė savo žavesio, jeigu apie jas negalia būtų pasakoti.“

Metų keliautojus iš konkurso dalyvių išrinko kompetetinga komisija, vadovaujama žinomo žurnalisto ir keliautojo Algimanto Čekuolio. Septyniomis užsienio kalbomis galintis bendrauti rašytojas, keliauja po pasaulį ne savo malonumui – visa, kad tik turėtų, ką įdomaus papasakoti žmonėms. Jo knygos visuomet susilaukia didžiulio susidomėjimo, o paskutinioji „Iš ko šaiposi pasaulis“, išleista 2015 m. net tapo bestseleriu! Autorius visuomet rašo stiliumi, kurį pats vadina enciklopedine publicistika. A.Čekuolis pataria: „Negalima skaityti gerų knygų, negalima skaityti labai gerų knygų, galima skaityti tik pačias geriausias knygas, kurios yra pasaulinio garso ir skaityti šitaip… Geriant į save“.

Komisijoje taip pat dalyvavo: keliautojas Dainius Kinderis, Lietuvos geografų draugijos prezidentė prof. dr. Dovilė Krupickaitė, kelionių rašytoja Kristina Stalnionytė, LRT režisierė Miglė Greičiuvienė, „National Geographic Lietuva“ vyriausiasis redaktorius Frederikas Jansonas, konkurso „Kolumbas LT‘2014“ laureatas Gytis Juodpusis, Interneto žiniasklaidos asociacijos pirmininkė Aistė Žilinskienė ir LŽS Kelionių ir pramogų klubo pirmininkas Gerimantas Statinis.

Konkursas skirtas pagerbti Lietuvos žmones, entuziastus, kurie keliaudami užfiksuoja įdomias patirtis ir jomis dalinasi su kitais per savo rašinius, nuotraukas ar vaizdo filmukus. Konkurso metu buvo išaiškinti labiausiai motyvuoti keliaujantys žmonės, nebijantys iššūkių ir atradimų, kaupiantys dvasines vertybes ir ieškantys tikslingo pasaulio pažinimo. Konkurso tęstinis tikslas, kad ir ateityje kelionėmis būtų siekiama įgyti žinių ir asmeninių atradimų.

,,Panorama” / 2016-06-03 (nuo 13:34 min.)

Comments