Pirmoji dalis

Pirmoji dalis

Frederiksborgo pilis_Su trijų Lietuvos garsiausių tarpukario  keliautojų: Kazio Pakšto, Mato Šalčiaus ir Antano Poškos vardais leidžiamės į ekspediciją aplink Baltijos jūrą.

Pirmoji konferencija įvyko Prezidento Valdo Adamkaus vardo bibliotekoje, įsikūrusioje prie VDU, tarpukaryje buvusios Užsienio reikalų ministerijos patalpose. Antroji konferencija Gdansko universitete parodė, kad lenkams įdomi Baltoskandijos idėja ir mus vienija istorinės šaknys. Taip pat — vilniukai – išeiviai iš Vilnijos krašto – garsūs lenkų mokslo, meno ir politikos žmonės, taip pat mūsų bendras kultūros palikimas. Trečioji konferencija Liubeke – garsiajame Hanzos pirklių sąjungos mieste, pranešėjų vokiečių lūpomis kalbėjo, kad mus vienija tas pats Baltijos vanduo, žuvys ir tos pačios ekologinės problemos. Kopenhagoje vyko ketvirtoji ekspedicijos „Baltoscandia 2016” konferencija, kur mums buvo didelė garbė bendrauti su Danijos Karališkosios Geografų draugijos nariais ir jos viceprezidentu prof.  Henrik Breuning-Madsen. Ši garbi draugija įkurta 1876 m., o vienas jos įkūrėjų buvo garsus danų šiaurės tyrinėtojas Knudas Rasmussenas. Ši organizacija yra globojama Danijos karalienės ir vienija kelis tūkstančius narių.
Frederiksborgo pilisLietuviškus pėdsakus aptikome vienoje iš gražiausių Danijos pilių. Kronborgo arba Hamleto pilis įtraukta į UNESCO paminklų sąrašą, joje vyksta V.Šekspyro festivaliai. Juose dalyvauja garsiausi pasaulio aktoriai. Vienas žymiausių Hamleto vaidmens atlikėjų John Gielgud, suvaidinęs pagrindinį šios dramos vaidmenį yra kilęs iš garsios lietuvių Gelgaudų giminės. Garbių svečių sąraše ir E.Nekrošiaus „Hamletas“, kuriame pagrindinį vaidmenį atliko A.Mamontovas.
Švedijos mieste Lunde, romaninėje XI a. katedroje, požeminėje kriptoje, mus užkalbina lenkas Andžėjus Kowalunas iš Krokuvos, jis klausia, ar mes lietuviai? Jo seneliai buvo kilę iš Vilniaus ir jis pats prisimena lietuvišką jo frazę: „Kad tave kur perkūnas…“ , tačiau nežino iki šiol, ką ji reiškia. Išverčiame frazę ir papasakojame jam savo kelionės tikslą. Ponas Andžėjus, susidomėjęs mūsų misija, prašo padėti jam surasti prosenelių kapą Vilniuje… Tai vilniukų pėdsakai, o mūsų užduotis – puoselėti žmonių diplomatiją ir nešti žinią apie Lietuvos vardą, kuri yra vienas svarbesnių akcentų ekspedicijoje „Baltoscandia 2016”.

Ale StenarAle Stenare – „Švedijos Stounhendžas“ – stiprios energetikos vieta. Ant jūros kranto stūksantys akmenys mena vikingų laikus. Laivo kontūrus primenantys akmenų statinys, anot istorijos, buvo ritulinių apeigų vieta, gynybinis fortas, o taip pat astrologinė regykla. Čia sutikome išeivius iš Šiaulių Arvydą ir Renatą Rakauskus, kurie šioje šalyje gyvena jau nuo 2005 m.  Jiems papasakojome apie mūsų žygį ir padovanojame E.Ganusausko knygą „Išėjęs  į žygį.“ Jie — vieni pirmųjų sutiktų lietuvaičių, įrašiusių į Lietuvos Šimtmečio knygą savo palinkėjimus. Ekspedicijos dalyviai juos pakvietė sekti žygį internetinėje svetainėje www.misijaLietuva100.lt.

Prabėgo pirmoji ekspedicijos „Baltoscandia 2016” savaitė pilna susitikimų ir konferencijų. Keturi automobiliai ir dvidešimt dalyvių intensyviai lankė kultūros objektus – pilis, dvarus, kuriuose viešėjo mūsų karaliai, didikai ir paliko vienokį ar kitokį pėdsaką šioje Baltijos jūros pakrantėje.

Gerimantas Statinis  

Comments