Aldas Baltutis (g. 1970 m.)

Aldas Baltutis (g. 1970 m.)

Aldas BaltutisAldas Baltutis (g. 1970 m.). Alpinistas, keliautojas, fotografas Aldas Baltutis vienas iš nedaugelio pasaulio žmonių 2007 m įkopęs į aukščiausią planetos viršukalnę, Himalajų milžiną – Džomolungmą (Everestas, 8848m). Lietuvoje tai trečias žmogus įkopęs į šią didingą „Visatos motinos“ buveinę. Aldas taip pamilo kalnus, kad net su šeima persikėlė arčiau jų, ir dabar gyvena Tian Šanio papėdėje, iš kur kas savaitgalį gali keliauti į kalnus. Nuo tėčio neatsilieka ir mažoji Paula. Paklaustas apie kalnus, kada jiems pajuto tokią trauką, Aldas atsako: „Neturiu net supratimo. Man į kalnus norėjosi gerokai ankščiau, nei aš juos pamačiau gyvai“…..

Pirmą kartą kalnus kaip tokius sutikau Ukrainoje – tai buvo Karpatai. Buvau gal koks aštuntokas, ar panašiai. Ne tokie jau ten ir kalnai, tiesa sakant… Bet tada ir to užteko – baisiai sąmonė susijaukė nuo jų, bet kažkur stuburo smegenimis jaučiau – tai dar ne tai, ko reikia. Nenoriu apvilti nieko, bet Everesto viršūnėje nieko ypatingo nepajutau – galva buvo užimta būsimu nusileidimu. Toks… Toks jausmas gerai padaryto darbo. Gal būt todėl, kad pačiame įkopimo procese, kuris tęsėsi pusantro mėnesio labai daug emocijų ir jėgų sudėjau.
Žinote, manęs dažnai klausia – „kaip ten buvo ant Everesto“, ir i tokius klausimus įpratau atsakinėti vienu žodžiu – „sunku“. Tas pats ir su klausimu apie jausmus ant viršūnes. Koks jausmas? „Gera“.

 

Comments