Ekspedicijos „Baltoscandia 2016“ dalyvių keliai išsiskiria

Ekspedicijos „Baltoscandia 2016“ dalyvių keliai išsiskiria
Atlantic road
Atlanto kelias

Dar neįpusėjus ekspedicijai „Baltoscandia 2016“ jos dalyvių keliai išsiskyrė. Pirmąjį žygio per pasaulį „Misija Lietuva 100“ etapą ekipažai baigs skirtingu metu.
Konferencijos skirtingų šalių universitetuose — tęsiasi
Lietuvos geografų draugijos, VšĮ „Baltoskandijos akademija“ ir Lietuvos žurnalistų sąjungos Kelionių ir pramogų klubas tęs kelionę kiek greitesniu tempu. „Dar liko trys konferencijos Turku, Tartu ir Latvijos universitetuose. Skaitysime pranešimus, skirtus prof. Kaziui Pakštui, jo puoselėtai Baltoskandijos idėjai bei žygiui per pasaulį pristatyti. Taip pat prisijungs ir užsienio šalių pranešėjai,“ — sakė konferencijų organizatorė, Lietuvos geografų draugijos prezidentė Genovaitė Kynė.
Suplanuoti filmavimai diktuoja judėjimo grafiką
„Šis išsiskyrimas buvo planuotas ir apsvarstytas. Dėl įvairių priežasčių tokia praktika taikoma beveik kiekvienoje ekspedicijoje. Kadangi šį sykį esame išsikėlę ne vieną tikslą: surengti konferencijas, susitikimus su lietuvių bendruomenėmis, išmėginti įrangą prieš žygį per pasaulį bei sukurti dokumentinį filmą, natūralu, jog visko per vieną mėnesį tiesiog nespėtume. Kol greičiau judantys ekipažai rengs pristatymus universitetuose, mes įgyvendinsime kitas užduotis,“ — teigė ekspedicijos vadovas Gintautas Babravičius.

Michael Mattig-Gerlach - Copy
Michael Mattig-Gerlach

Bendradarbiauja su Vokietijos prodiuseriu
Filmavimo grupė su ekspedicijos vadovu priešakyje keliavo prie Svartisen ledyno. Kartu su jais — ekspedicijos dalyvis, beveik visą kelią važiavęs atskiru maršrutu Michael Mattig—Gerlach. „Su G. Babravičiumi keliaujame jau ne pirmus metus. Ekspedicijų metu aš kuriu dokumentinius filmus Vokietijos „Deutsche Welle“ ir kitoms televizijoms. Šiuo metu filmuojame apie klimato kaitą bei pavojus, keliamus natūraliai gamtai. Kadangi viena iš žygio per pasaulį „Misija Lietuva 100“ užduočių — kviesti domėtis būtent šiomis problemomis, sujungėme jėgas,“ — pasakojo M. Mattig—Gerlach. Jis su savo komanda jau apsilankė ir Šiauriausiame Europos taške, kurį G. Babravičiaus komanda pasieks rugpjūčio 21 d.

Įvertins globalinio atšilimo padarinius
Dar vienas ekspedicijos ekipažas važiavo vakarine Norvegijos pakrante. „Lėtesniu tempu keliavome link to paties ledyno, kur buvo susirinkusi filmavimo grupė. Mūsų užduotis — užfiksuoti nuostabų kraštovaizdį, besidriekiantį Norvegijos Vakaruose. Yra nemažai kalbama apie tai, koks pavojus dėl įvairių faktorių kyla gamtai, todėl savo filmuose parodysime jos grožį, kurį privalome saugoti. Viso žygio per pasaulį „Misija Lietuva 100“ metu nuvyksime ir į tokias vietas, kurios filmavimo grupėms įprastai neįkandamos dėl sudėtingo susisiekimo. Tai, ką užfiksuosime, sudėsime į filmus. Ši medžiaga — unikali, nes per keletą metų, kol tas vietas vėl kas nors filmuos, kraštovaizdis bus pasikeitęs beveik neatpažįstamai,“ — sakė ekspedicijos operatorius Fiodor Čerednik.

Svartisen ledynas - Copy
Svartisen ledynas

Apie projektą
„Baltoscandia 2016“ — pirmoji ekstremalaus trejų metų žygio per pasaulį visureigiais ekspedicija. Visas laikotarpis bus suskirstytas į trumpesnius etapus, apie kuriuos bus kuriami dokumentiniai filmai: „LDK“, „Gintaro kelias“, „Šilko kelias“, „Beringia“ ir kt. Per Beringo sąsiaurį žygio komanda kelsis prie visureigių pritvirtinę pontonus. Žiemą nuvažiuoti iki sąsiaurio yra pavykę keturioms ekspedicijoms, sava eiga persikelti per Beringą — vienai, bet vasaros metu per Aliaską išvažiuoti į civilizaciją — iki šiol niekam. „Šio etapo metu susidarys 4500 km visiškos bekelės. Tai — sudėtingiausia, bet ir įdomiausia būsimojo žygio dalis. Jei pavyks įgyvendinti šį uždavinį, būsime pirmieji,“ — teigė žygio vadovas G. Babravičius.

Nuotraukos Vidmanto Balkūno ir Igno Veršinsko

Comments