III dalis

III dalis

DSC_0084Gdanskas – miestas, kurio istorija – tarytum gyvai atverstas visos Europos istorijos vadovėlis. Šiame mieste viduramžių gatvelės ir amatininkų dirbtuvėlės mena Hanzos klestėjimo laikus.  Mugė, šiomis dienomis pasitinkanti miesto svečius, teikia tikėjimo, kad  vos ne tūkstantmetis Gdansko miestas – gyvybingas ir vis dar reikšmingas kultūros, istorijos, pramogų ir turizmo centras. Ir, be abejo, labai reikšmingas mums, nešantiems Baltoskandijos idėją. Juk Gdanskas, šis senas Hanzos miestas, buvo reikšmingas lietuviams ir istoriškai, ir politiškai.

Gdansko universiteto rūmuose įsikūręs Geografijos institutas – vieta, kurioje įvyko mūsų ekspedicijos antroji konferencija. Mus pasitikęs Gdansko universiteto profesorius  Jan Wendt trumpai pristatė šią įstaigą. Profesorius papasakojo apie Geografijos institutą, kuriame dirba apie 100 žmonių, 16 profesorių. Jan A. Wendt pasakojimai apie Pomeraniją ir Gdanską atskleidė, kad profesorius  – savo miesto patriotas. Kalbėdamas apie Gdansko įžymybes, profesorius pabrėžė, kad Gdanskui aplankyti ir išnagrinėti reiktų bent trijų mėnesių.

Buvome pasveikinti ir Pomeranijos krašto vilniečių draugijos vadovės Boženos Kisiel. Jie džiaugėsi, kad mes domimės garsių vilniukų (išeivių iš Vilniaus) veikla.

DSC_0110Mūsų ekspedicijos vadovai  pristatė kelionės tikslus, idėjas, papasakojo apie jau įvykdytas misijas. Akivaizdu, kad mūsų naujiesiems bičiuliams padarė įspūdį ekspedicijos vadovo Gintauto Babravičiaus patirtis, jo ankstesnės kelionės bei naujai planuojama „Misija Lietuva 100“.

Įspūdžiai, kuriuos patyrėme Gdansko, vargiai galėtų sutilpti į linijinį tekstą. Išsivežėme berniuko, grojančio ant tilto mažyte armonika naivias improvizacijas. Išsivežėme profesionalaus styginio orkestro, grojančio tiesiog gatvėje, miesto vartų arkoje, A. Piacolos ilgesinguosius tango.

Išsiveži reginius, primaitinusius akis istoriniais, kultūriniais paminklais, spalvingais praeiviais, įstabiais meno kūriniais. Išsiveži polifoninį daugiakalbės Europos balsą, sklindantį iš to milijono turistų, kurie sukuria buvimo europiečiu jausmą. Senutė Europa ir Baltijos dvasia – mūsų kelias jas suriša. Tiesiog čia kiekvieno mūsų prigimtinė vieta. Vieta kur mums reikia būti – dar viena išmintis, kurią atnešė šios dienos kelias.

Jūratė Litvinaitė

 

Comments